Ouderen:

Ik heb Alzheimer
Auteur: Stella Braam
ISBN:90-388-0338-9
“Heb ik Alzheimer? Helemaal vergeten”. René. Oud-psycholoog en vader van Stella, heeft Alzheimer en woont in een zorgcentrum in Maastricht. Daar zet hij de boel op stelten, “gijzelt” zijn afdeling en eist inspraak. Voor het eerst in de geschiedenis vertelt een dementerende zijn verhaal. Een onthutsend en hilarisch verslag van een strijdbare burger die in opstand komt tegen de betutteling in de zorg en samenleving.

Het zwijgen van Maria Zachea
Auteur:Judith Koelemeijer
ISBN:90-5807-281-9
De oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen. Wat weten die kinderen van hun moeder? Wat weten ze eigenlijk van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? De auteur is een van hen.

Monument voor mijn moeder
Auteur Jacques Kraaijeveld
ISBN: 90-806767-1-3
Dichtbundel. Onderwerpen als zorg, aandacht en onmacht. Daartussen balanceert de schrijver. Hij wil zijn moeder helpen, maar merkt dat hij tekort schiet. Ze`heeft al jaren de ziekte van Parkinson. Het merendeel van de gedichten gaan over zijn ervaringen in haar laatste levensfase

Mijn zoon heeft een sexleven en ik lees mijn moeder roodkapje voor
Auteur Renate Dorrestijn
Uitgeverij: Contact
Indringend boek over de positie waarin je als mantelzorger kunt verkeren


Jongeren:

Altijd de sterkste thuis
Auteur: Caroline van Dullemen
ISBN 90-5807-161-8
In Nederland groeien 100.000 kinderen op met een zieke ouder. Een jeugd met een zieke ouder leidt vaak tot een volwassenheid met klachten. De schrijfster, socioloog en dochter van een moeder met MS, beschrijft in dit boek haar eigen ervaringen en die van anderen die net als zij opgroeiden met een chronisch zieke ouder.