Op zoek naar het juiste evenwicht
Zorgen, een kwestie van doen! Het nieuwe boek van Anjo Geluk is een hart onder de riem voor mantelzorgers.

In ons land zorgen zo’n 2,4 miljoen mensen voor een ander. 750.000 mantelzorgers zorgen langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week. En bijna alle mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om te zorgen: zij zorgen immers voor hun chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Toch lopen zij tegen tal van vragen en problemen aan. Speciaal voor alle mantelzorgers schreef sociologe Anjo Geluk het boek Zorgen, een kwestie van doen!

Minister Maria van der Hoeven neemt op de Dag van de Mantelzorg, 10 november, het eerste exemplaar in ontvangst. De minister brengt een bezoek aan de Dag van de Mantelzorg in Den Haag waar allochtone mantelzorgers uit Den Haag deze dag vieren.

Mantelzorg is een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg geworden. Zo’n tachtig procent van de zorg die patiënten thuis ontvangen, wordt door mantelzorgers gegeven. Met recht worden mantelzorgers dan ook het fundament van de zorg genoemd. Maar de meeste mantelzorgers kiezen niet bewust voor hun zware taak. Ze rollen erin. Hun vader, moeder, partner, kind of beste vriend wordt ziek en moet verzorgd worden en dus doen ze dat.

Veel mantelzorgers zitten echter met vragen als: kan vrijwillige zorg wel verplicht opgelegd worden? Spreekt het vanzelf om te gaan mantelzorgen? Is er wel een keuze en hoe ziet die eruit? Wordt er niet veel te veel van mantelzorgers verwacht en wat zijn de gevolgen van langdurig mantelzorgen?

Zorgen, een kwestie van doen! geeft de antwoorden op die vragen. Het boek besteedt aandacht aan de emotionele belasting van mantelzorgers en aan tal van praktische zaken waarmee mantelzorgers te maken krijgen. Elk hoofdstuk geeft informatie over onderwerpen als de combinatie van mantelzorg en een betaalde baan, financiële aspecten, regelgeving en hulpmiddelen, maar ook over contact met lotgenoten. Het boek staat vol handzame tips en in de verhalen van mantelzorgers zelf zullen velen zichzelf kunnen herkennen.

Het boek is uitgegeven in samenwerking met Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg.

De auteur
Anjo Geluk is socioloog en verpleegkundige. Ze schreef onder meer: Het Tweelingenboek, De Tweeling Dagboeken, Het opa- en omaboek en Vroeg Geboren.

Emma: ‘Ik ben stiekem best een beetje trots op mezelf, want ik doe het toch allemaal maar…’

Mezzo: ‘Je moet voor jezelf zorgen om voor een ander te kunnen zorgen!’

Zorgen, een kwestie van doen!

Anjo Geluk
Paperback, 142 pagina’s
ISBN 90 215 8009 8
Prijs: € 16,50

Voor informatie kunt u contact opnemen met: Kosmos-Z&K Uitgevers, Promotie & publiciteit, tel.: 030-234 92 11, fax: 030-234 92 47
E-mail: promotie@kosmoszk.nl Website: www.boekenwereld.com